Alibaba pranon gjobën rekord të Kinës, 2.8 miliardë dollarë

 

Alibaba pranon gjobën 

rekord të Kinës, 2.8 miliardë dollarë  

  

     


Gjigandi kinez i teknologjisë Alibaba tha të hënën se e pranon dënimin rekord 

të vendosur nga rregullatori anti-monopol i vendit, raporton BBC.

Rregullatorët gjobitën  me një gjobë prej 2.8 miliardë dollarësh pas një hetimi 

që  përcaktoi se kishte abuzuar me pozicionin e saj në treg për vite me radhë.

Gjoba arrin në rreth 4%  e të ardhurave të brendshme të kompanisë  në 2019.

Nënkryetari ekzekutiv i Alibaba Group Joe Tsai tregoi se rregullatorët 

kanë marrë interes në platforma si Alibaba ndërsa ato rriten për nga rëndësia.

“Ne jemi të lumtur që e marrim çështjen pas vetes, por tendenca 

është që rregullatorët të jenë të etur të shohin disa nga fushat ku 

mund të kenë një konkurrencë të padrejtë,” i tha ai një thirrje investitorësh të hënën.

Kompania shtoi se nuk ishte në dijeni të ndonjë hetimi të mëtejshëm anti-monopol nga 

rregullatorët kinezë, megjithëse sinjalizoi që Alibaba dhe konkurrentët e saj do 

të qëndronin nën shqyrtim për bashkimet dhe blerjet.

Çështja kryesore për rregullatorët ishte që Alibaba të kufizonte tregtarët të 

bënin biznes ose të drejtonin promovime në platformat rivale.

Kompania tha se do të prezantonte masa për të ulur pengesat e hyrjes 

dhe kostot e biznesit me të cilat përballen tregtarët në platformat e tregtisë 

elektronike.

“Me këtë vendim ndëshkimi ne kemi marrë udhëzime të mira për disa nga 

çështjet specifike sipas ligjit anti-monopol”, tha Z. Tsai.

Grupi nuk pret ndonjë ndikim material në biznesin e tij, nga ndryshimi i  

vendosur nga rregullatorët.